luni, 19 octombrie 2009
0326
ParadisGaraj inchide Bucataria de Vara
Presiunea atmosferica ne forteaza sa abandonam dulcele grai si sa flexam muschiul salivar pentru noile bucurii astronomice din Galerii. Amintirea orelor de vara si a mustelor bazaind intens de-asupra textelor dulci-bombon gasite prin simpozioanele contemporane de recreatie ne indeamna la aplecare si deglutitie discreta. Refuzam retetele aplicate fara interventie, chestiunile de bucatarie interna si externa ne raman straine desi sunt ghicite prin aroma vanilata care se simte in targ. Secretele se imprastie cu viteza gandului si rezultatele se vad, aburinde, in masa de consumatori.
SERVIM GOGOSI
Mari, rotunde, pline, pufoase sau crocante, calde ori caldute - gogosile Paradis isi cauta drumul catre tine. Plin de bune intentii, Garajul isi deschide inca o data portita secreta pentru cei increzatori, inspirati si expirati, pentru toate tendintele si cercetarile, pentru formularele si granturile grase, pentru noii veniti si pentru cei ramasi in drum. Asteptam framantarile care vin, ungem uneltele si ne pregatim cu foc!
"Gogoasa este un erou in multe povestiri folclorice europene. Gogoasa grasa este un fel de smiley arhaic. Gogoasa cea grasa e o poveste care raspandita in diferite variante locale in secolul 19 plina de semnificatii proto-caritabile, de binefacere si implicare sociala.In varianta germana gogoasa scapa din tigaia celor trei femei care au facut-o si fuge in padure. Acolo este urmarita de tot felul de animale salbatice care vor sa o infulece, dar ea scapa de fiecare data pentru ca e iute de picior. Pana la urma intalneste trei copii orfani care mureau de foame si, in sfarsit, se lasa infulecata ca sa le potoleasca foamea. Alte istorii inrudite vorbesc despre clatite si turta dulce (ginger bread man)." (Un Consumator)
Miercuri 21 oct. 2009; 20.00 - 21.30 @ ParadisGaraj (Batistei 20, pe langa Ambasada SUA, in dreptul unei biserici)
---------------------------------------------------------
Daca v-ati saturat de gogosi puteti sa incercati si reteta de minciunele. Banale aparent, aceste minciunele vor fi o adevarata surpriza dulce si crocanta, doar ca se vor termina prea repede. Aceste minciunele sau uscatele sunt un desert excelent de duminica dupa-amiaza langa cafea sau ceai, la o partide de carti, sau un meci de fotbal.
1 ou intreg / 2 galbenusuri / 100 ml smantana / 30 g unt / 20 ml rom / 1 varf de cutit sare fina / faina cat cuprinde / 2-3 linguri cu rom
Se obtine un aluat ca de taietei, putin mai moale, care se poate intinde in foaie, cu usurinta. Astfel se amesteca toate ingredientele intr-un castron. Apoi aluatul se framinta pe masa, ca si foaia de taitei, indoindu-l mereu sub podul palmei, de la margine inspre mijloc, ca sa se incorporeze cat mai mult aer. Cand este gata se aduna aluatul ca o minge, se acopera cu un servet, ca sa nu se usuce deasupra si se lasa sa se odihneasca 10 minute, ca sa devina mai elastic si sa poata intinde mai usor. Se intinde cu sucitorul, ca o foaie de taitei, cu grosimea unei muchii de cutit. Se taie apoi cu ruleta cumarginea ondulata in fasii de 3 cm latime si 12-15 cm lungime, taieturile dintre fasii se fac pe diagonala. Fiecarei fisii i se face cite o taietura la mijloc, cu lungimea de 3 cm, pe unde se scoate un capat, dand impresia unui nod. Dupa ce s-au pregatit toate, minciunelele se prajesc in untdelemn. Intr-o cratita de 2 l se pune 1 l untdelemn si se lasa sa se infierbinte la foc mijlociu. La inceput, se pune o bucatica de aluat in grasime si daca aceasta se ridica , rumenita, inseamna ca se pot pune uscatelele. Se prajesc cate 2-3 minute pe ambele parti, pana cand se rumenesc putin. Se scot cu spumiera, scurse bine de grasime, se pudreaza imediat cu zahar pudra si vanilina si se servesc calde sau reci.
Sunt foarte fragede si crocante.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu