luni, 15 februarie 2010

0335



paradisgaraj prezinta:


FUCK BOOK
colectia contemporana de Biblii din Tijuana stranse de Declan Clarke si Paul McDevitt


MARTI 16 FEBRUARIE 2010, 18.00 @ PARADISGARAJ (Batistei 20, peste drum de biserica)

Colectia noastra de Biblii din Tijuana actuala este inspirata de umbra recesiunii in plina criza economica. In acord cu cartile originale ne-am dorit ca artistii care au contribuit sa lucreze anonim sau sub un pseudonim. Identitatile acestor artisti sunt transmite din gura in gura, dar nu prin comics-uri. Chiar daca Bibliile din Tijuana descriu fapte erotice fantasmagorice noi am incurajat o interpretare mai larga a acestui mediu subteran.

Scurta istorie a Bibliilor din Tijuana
Tijuana Bibles (cunoscute si sub numele de Jo Jo Books sau Fuck Books) sunt o forma de comics underground american, popularizate in epoca Marii Depresiuni economice din 30'. Putine se stiu despre originile acestui format de banda desenata, dar se pare ca erau tiparite la presele de ziar dupa orele de lucru si vandute in frizerii, in curtea scolii sau din portbagaje. Ele erau o interpretare proletara a benzilor desenate din presa americana de duminica, care in anii 30' erau citite de 70% din adulti. Protagonistii principali ai Bibliilor din Tijuana erau staruri si personaje faimoase de banda desenata din epoca – toate fiind exploatate satiric. Spre deosebire de banda desenata traditionala autorii puteau sa tinteasca pe oricine. Intr-o epoca pline de dezechilibre sociale, comicsurile acestea satirizeaza si pe bogati si pe saraci. Artistii si editorii Bibliilor din Tijuana au ramas anonimi.

Bibliile din Tijuana aveau 8 pagini, fiecare pagina un singur cadru. Ele erau printate pe cea mai ieftina hartie cu povesti aproape tot timpul pornografice. Aceste comicsuri erau dezmatate dar exista acolo si o inocenta si un umor care, fata de comicsurile actuale, nu promovau violenta. Pentru multi copii aceste comicsuri publicate in foarte multe exemplare ofera un fel de educatie sexuala, chiar daca destul de rudimentara. Popularitatea acestor benzi desenate scade odata cu aparitia televiziunii si a fotografiei erotice din anii 50'.

Art Spiegelman zicea ca “Fuck Books nu sunt explicit politice, dar prin natura lor sunt anti-autoritare, un protest impotriva a ceea ce Freud numeste “Civilizatia si neajunsurile ei”. Aceasta era o modalitate populista de a te revolta impotriva mass mediei si publicitatii axate pe manipulare si excitare, fara sa satisfaca.” Si ca “frisonul citirii lor... pare sa aiba tot atat de multa legatura cu violarea drepturilor de autor cat si cu poftele sexuale.”

Istorie Tijuana Bible : www.tijuanabible.org/tijuana-bible-history.html   
Eseu de Art Spiegelman: www.awn.com/mag/issue4.04/4.04pages/spiegelmancomics.php3
Deschidere: http://www.eastsideprojects.org/index.php?/future/joanne-tatham--tom-osullivan/

Niciun comentariu: