sâmbătă, 17 aprilie 2010

0344



"Referitor la descoperirile premergatoare aparitiei cinematografului, amintim de incercarile unui profesor belgian, Joseph Plateau, care in 1829 vrand sa stabileasca limita de rezistenta a retinei ochiului, se uita timp de 25 secunde la discul solar. Orbit de lumina puternica a soarelui, este nevoit sa stea cateva zile intr-o camera intunecata si constata ca are in permanenta senzatia ca vede imaginea soarelui, aceasta intiparindu-se pe retina. Cu aceasta experinta reuseste sa defineasca remanenta retiniana, foarte importanta pentru cinematograf. Realizeaza in 1832 un aparat pentru a insela vederea, cunoscut sub numele de fenakistoscop."

Garajul din Batistei, locul tuturor inovatiilor si sediul celor mai interesante treburi din tara si, in curand, de peste hotare, aduce in fata publicului spectator, consumator de frumos si iubitor de intelectuali, 24 de tineri realizatori de video, sanatosi si geniali. Am sapat dupa ei in tezaurul scolii de arta din Bucuresti, am convins profesori, am mituit artisti - ce n-am facut!! Munca nu ne-a fost in zadar, dupa 6 litri de cafea si o sumedenie de ganduri bine dinspre si inspre mame - spuma video-art-ului contemporan descinde in Paradis.

Garajul, un loc stramt si neprielnic, va sfatuieste sa rezistati presiunilor familiei, lasati matusile acasa, veniti la "Cinemascop" numai cu prietenii de pahar.

Duminica, 18 aprilie 2010, la ora 20.00, incepem proiectia.

Delia Gheorghiu, Regele IONESCU, Corina-Laura Nae, Alice Gancevici, Regina IONESCU, Remus Puscariu, Andreea Marciuc, Mihai Pana, Veronica Negrila, Claudiu Ioanitescu, Mihaela Ghita, Alexandra Naum, Diana Tropoe, Nicoleta Moise, Alexandra Soldanescu, Irina Filip, Lidia Lucaciu, Andreea David, Delia Oniga, Oana Rad, Andrei Baloiu, Maria Grigorescu, Marina Oprea, Alfred Schupler

Niciun comentariu: