duminică, 8 august 2010

0369


9 ianuarie 2055

Se implinesc 50 de ani de la terminarea celui de'al doilea razboi civil din Sudan.
Un reporter o intervieveaza pe una din putinele persoane ramase in viata care l-au cunoscut pe cel care a fost implicat in activitatile de eliberare a sclavilor sudanezi din acea perioada.

"Pe vremea aceea eram o tanara entuziasta preocupata de fenomenul sclaviei si calatoream prin lume studiind problema la firul ierbii."

"Crezand ca este american aveam in minte aformatia lu' Renee Cox :"sclavia i-a dezbracat pe negri de demnitatea si identitatea lor, iar istoria continua sa aibe aceleasi efecte adverse asupra psihicului Afro Americanilor" ......... Nu stiam daca este din cauza contrastului cromatic rasial insa uitatura te anestezia si parca iti trezea un sentiment de vinovatie involuntar. "

"Ne-am asezat la o masa langa trei ferestre mari prin care puteai analiza tipurle de dinamici nocturne. Am aflat ca se numea Salva si fusese nevoit sa fuga din Sudan. Mi-a povestit ca lucrase ca agent sub acoperire in activitatile de eliberare a sclavilor Dinka, Nuba, Fur, Massalit si Zaghawa,majoritatea crestini si animisti din sudul Sudanului. Fusese inca de tanar membru Sudan People Liberation Army."

" Trebuia sa elibereze femeile si fetele care erau date spre prostitutie. Infatisa un bogat musulman din nordul Sudanului care cumpara femei pe care le plasa in diverse case de toleranta, cluburi si retele stradale. "

" ......sa se infiltreze in The Lord's Resistance Army pentru a monitoriza situatia copiilor care sunt recrutati fortat pentru diverse grupari militare sau exploatati ca forta de munca. Aceasta ultima misiune a sa implica un grad de risc foarte ridicat : orice cuvant, miscare sau decizie puteau fi interpretate gresit si imediat starnea banuieli. Dorinta lui de a elibera acei copii era atat de mare incat si-a pus in joc toata capacitatea sa de disimulare, de analiza a inamicului si de insusire a comportamentului lor."

Niciun comentariu: