miercuri, 8 iunie 2011

PARAZITgaraj/FRR anunta Noaptea Stiintei in Bezna Galeriilor de Vineri/Sambata la spatiul 420

0380

(DER MENSCH ALS KRAFTWERK, THE HUMAN BEING AS A POWER PLANT, OMUL CA UZINA, reproducere dupa dagherotip, aceasta poza reprezinta un om de stiinta german in laboratorul sau aflat in locuinta sa personala. laboratorul acesta se afla chiar la inceputurile dezvoltarii sale, suprindem istoria stiintei si tehnicii in plina desfasurare; laboratorul era acasa, in bucatarie, in beci acolo unde nu deranja vecinii, sau direct pe masa din bucatarie, instrumentele sunt simple si de fabricatie proprie. cu ajutorul unui galvanometru cercetatorul din imagine demonstreaza, pe masa din bucatarie, cum produce corpul uman electricitate doar prin flexarea muschilor mainii.
pe vremea aceea dotarile erau foarte proaste, dar noi am vrea astazi sa credem ca aceste dotari nu sunt o bariera in calea cunoasterii. Noaptea Stiintei in dagherotipul asta e luminata de corpul cercetatorului si masinaria lui casnica, ca de un bec viu, emitind o lumina bioelectromagnetica puternica inregistrata pe o pelicula fotosensibila.
Emil du Bois-Raymond este unul din pionierii bioelectricitatii si pentru studiul sau de diploma si-a ales "pestii care electrocuteaza" (anghile, somni electrici etc), practic alegandu-si sa studieze niste baterii vii. Cercetarile sale despre Electricitatea Animala au fost publicate intre 1848 si 1884.
consideram ca aceasta imagine face legatura cu o traditie arhaica aflata la cumpana dintre premodern si modern, traditie care a inspirat electro-terapia, mesmerismul, magnetismul dar care a (pre)gatit miracolele stiintei asa cum au fost ele percepute si gustate de marele public. aceasta imagine se afla la Muzeul Medicinei de la Charite, Berlin)

"Muzeul de Electro-Tehnica" este o institutie profund FRRista cu tenta internationalista. Este una din cele mai amenintate si cele mai putin apreciate la ora actuala din tara. Dorim sa abordam criza carburantilor fara promisiuni desarte, vrem sa scapam psihologic de presiunea scumpirilor perpetue, a lipsei unor alternative energetice accesibile buzunarului, a lipsei de fonduri pentru cercetare, deplangem marea tragedie a dotarii inadecvate care afecteaza nu numai Romania, ci si multe tari din lumea a 2a si a 3a, dar cautam metode sa o depasim.
ParazitGaraj in Muzeul de Electro-Tehnica canta surd epopeea electrificarii neimplinite, slavind fulgerele si stralucirile luminii artificiale care ar trebui sa fie la indemana tuturor si pe intelesul multora. Din pacate ne-am obisnuit si ne-am rasfatat prea repede cu socul viitorului. Revolutia Tehnologica este urmata acum de o lunga Noapte a Stiintei. Folosim telefoanele mobile dar nu prea intelegem cum functioneaza si cum pot fi root-ate sau cum sa le alimentam cand nu avem incarcatoarele la noi. O sa vina vremea cand o sa trebuiasca sa ne deconectam masinile de spalat, laptopurile si playstation-urile de la centralele electrice. Vrem sa stim de cate "baterii din bagdad" putem face rost folosind vinul stors din podgoria tarii.

Intre orele 21.00 si ora 23.50 o sa prezentam un artefact video postat in 2009 pe Youtube. Este un experiment cu generatorul d pamant al domnului inginer Tariel Kapanadze.
O sa incercam sa facem un pic de reverse-engineering cu ajutorul unor prieteni entuziasti si cu ajutorul publicului interesat, pentru a putea decripta scopul si replica experimentul facut (nu exista traducere la experimentele filmate ale dl Kapanadze, dar exista materiale scrise pe net despre ele).
O sa incercam cu ajutorul celor interesati si al specialistilor nostri sa stabilim fisa tehnica si sa ne minunam impreuna de capacitatile si posibilitatile unei tehnologii aflate la indemana tuturor. Este o modalitate sa scapam de supliciul notelor de plata la curent si caldura, asa ca va rog faceti un efort si haideti sa conlucram si sa ajutam cu aceasta ocazie si pe acest tovaras american, englez sau ce o fi el. Transcriem mai jos textul postat pe Ytube in limba engleza:

"This movie I found on a torrent site about a year ago, I have no idea what they are saying, who they are, or when it was shot, but clearly it is a very interesting movie showing how this man gets energy from the earth to power light bulbs and other things! Look closely at his homemade rectifiers, spark gap, etc. Maybe a giant joule thief? Who knows? If anyone can translate for us, we would appreciate it a bunch. The file name was called free energy-geo. Thats all we know about it, thanks for watching! More info when it comes at: perpetual motion holder dot com."


In final promitem sa facem si o proiectie cu filmul SF Sovietic cult Кин-дза-дза! (Mosfilm 1986, regie Georgi Daneliya, dupa o poveste de Georgi Daneliya si Revaz Gabriadze) despre o planeta unde viata e nemiloasa si saracita si unde pana si chimicalele continute in chibrite(ketse in lb plukaniana) au devenit foarte pretioase. Este, credem noi, o societate plina de opresiune si exploatare pe care suntem pe cale sa o construim chiar aici pe pamant.

SCURT GLOSAR DE TERMENI PLUKANIENI

* Ketse (pronutat "keh-tseh") — chibrite (sau mai curand acele chimicale precum fosfor, pucioasa s.a. folosite pe pamant pentru gamalia chibritului)
* Chatle — unitate monetara
* Tsak — mic clopotel purtat pe nas care indica statutul social inferior al purtatorului
* Tentura si Antitentura — cele doua parti opuse ale universului. Anumite planete si galaxii exista in Tentura si altele (incluzand Terra) in Antitentura
* Pepelatz — o racheta cosmica interplanetara (de la cuvantul Georgian "pepela" fluture)
* Tsapa — o componenta pentru diferite masini. O tsapa mare este o componenta foarte importanta pentru pepelatz. A tsapa mica este o componenta pentru gravitsapa; fara tsapa mica, gravitsapa nu functioneaza. Tsapa seamana mult cu un surub ruginit
* Gravitsapa — o componenta a pepelatz-ului care permite zborul intergalactic ('gravitatie' + 'tsapa')
* Tranklucator — o arma
* Visator — un aparat portabil, care detecteaza automat diferenta dintre Patsakci si Ciatlanianieni
* Kappa — un buton sau o maneta
* Lutz (pronuntat luutz) — carburantul folosit pentru pepelatz, este facut din apa
* Ecilop — politist ("politie" scris invers)
* Ecikh — o cutie cu prizonieri; dar si incarcerarea intr-o astfel de cutie (ca pedeapsa); Ecikh este o puscarie cu tot felul de astfel de cutii ("Ecikh" vine de la cuvantul georgian "tsikhe" pentru puscarie). Ecikh cu cuie este o pedeapsa foarte grea.
* Kyu (pronuntat kyou) — o injuratura sanctionata social (inseamna 'cacat')
* Kuu — toate celelalte cuvinte


Adresa:
4 2 0
str. Lipova nr. 34 (mergeti cu 71, 93, 133 pana la statia imediat dupa Muzeul Militar)
Bucuresti, Romania

2 comentarii:

Marius Balos spunea...

Cum ar veni tradus in romana filmul sovietic amintit in articol?

Mircea B spunea...

Filmul acesta SF sovietic (Kin-dza-dza) a rulat în cinematografele din România prin anii 1985.